Een fietsendrager is ideaal om te hebben op je auto als je graag je fiets mee wilt nemen op vakantie. Er zijn verschillende soorten fietsendragers die we allen zullen toelichten in dit artikel. Na het lezen van dit artikel weet je wat de beste fietsendragers zijn, waar je op kunt letten als je er een koopt en welk types er zijn.
- De beste 10 fietsendragers van 2024
- Onze keuze voor de beste 4 fietsendragers
- Wat is een fietsendrager en waar gebruik je die voor?
- Waarom een fietsendrager kopen?
- Fietsendrager kopen? Houd hier rekening mee
- Welke merken fietsendragers zijn er?
- Wat voor soorten fietsendragers zijn er en hoe gebruik je ze?
De beste 10 fietsendragers van 2024
Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal aspecten. Hierbij kan je denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.
Door naar deze aspecten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien. We nemen je hieronder mee in de 10 beste fietsendragers, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog. Welke fietsendrager lijkt jou het beste?
Let op: sommige van de onderstaande producten zijn in verschillende modellen te verkrijgen. Klik hiervoor even op “bekijk” om de juiste fietsendrager te vinden.
Onze keuze voor de beste 4 fietsendragers
Na het zien van bovenstaande fietsendragers heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze keuze voor de beste 4 fietsendragers.
Thule Easyfold XT 2 933 – beste fietsendrager voor trekhaak
De Thule Easyfold XT 2 933 is, volgens ons, de beste fietsendrager die er te krijgen is. Het is een erg compacte en gebruiksvriendelijke fietsendrager. De Thule Easyfold XT is inklapbaar en door de geïntegreerde handgrepen is het makkelijk te verplaatsen.
De fietsendrager weegt zo’n 18 kg en heeft een maximaal laadvermogen van 60 kg. De Thule fietsendrager kan makkelijk e-bikes vervoeren, maar ook racefietsen en mountainbikes. De wielhouders zijn namelijk breed genoeg voor de mountainbikes met dikke banden. Het aantal fietsen die op de Thule fietsendrager passen zijn twee stuks en met een maximale draagvermogen van 60 kg moeten zelfs twee zware e bikes ook passen.
Nog een aantal andere fijne eigenschappen van de Thule Easyfold is dat de fietsen veilig bevestigt kunnen worden aan de fietsendrager middels houders aan het frame en gepsen aan de banden.
De Thule Easyfold is helaas wel een dure fietsendrager. Als je deze vergelijkt met andere fietsendragers in dit artikel, dan is het wel prijzig. Maar daar staat wel tegenover dat Thule een kwalitatief hoogstaand merk is dus dat je zeker waar voor je geld krijgt. Daarnaast is de Thule Easyfold een fijne en degelijke fietsendrager.
Pro User Diamant – goedkope fietsendrager voor op trekhaak
De Pro User Diamant heeft een uitstekende prijs kwaliteitverhouding. Het is een trekhaakdrager die te krijgen is in 2 varianten, namelijk voor 1 fiets of 2 fietsen. De fietsendrager is geschikt voor elektrische fietsen, stadsfietsen, mountainbikes en racefietsen.
De Pro User Diamant is een stevige fietsendrager die gemaakt is van staal en aluminium. De fietsendrager heeft een maximaal draaggewicht van 60 kg en daardoor erg geschikt voor e bikes.
De Pro User Diamant beschikt over een kantelfunctie waardoor de kofferbak toegankelijk blijft. Daarnaast beschikt de drager over een inklapfunctie zodat deze eenvoudig is op te bergen.
Thule ProRide Black 598 – fietsendrager voor op dak
De Thule ProRide Black 598 is een fijne fietsendrager voor op het dak. De fietsendrager is groot genoeg voor 1 fiets. De fietsendrager heeft een snelle en gemakkelijk montage. Er passen fietsen op tot 20 kg. Zo past er een stadsfiets op, racefiets, mountainbike maar ook een elektrische fiets.
De framehouder van het fietsendrager is voorzien van rubbere kussens die zich aanpassen aan het frame van het type fiets die er op staat. Je bent er zo zeker van dat je fiets niet zal beschadigen, wel zo fijn dat rubber als je een carbon frame hebt. De fiets past er zo goed op. Het voor- en achterwiel van de fiets worden vastgezet met snelspanners.
Nordrive Pyro 3 – fietsendrager voor op de achterklep
De Nordrive Pyro 3 is een fietsendrager voor op de achterklep die slechts 12 kg weegt. De lichte fietsendrager is hierdoor eenvoudig op de achterklep te monteren.
De maximale draagkracht van de fietsendrager is 45 kg. Er passen in principe 3 fietsen op. Als je een elektrische fiets wilt meenemen dan passen er 2 op.
De Nordrive Pyro 3 kan opgevouwen worden waardoor het een compacte fietsendrager wordt en makkelijk is op te bergen.
Wat is een fietsendrager en waar gebruik je die voor?
Nederland is hét fietsland bij uitstek. De fiets is een enorm populair vervoermiddel, dat zowel voor recreatieve en sportieve, maar ook voor woon-werkverkeer wordt gebruikt. Maar wie in A woont en in B (dat niet in de buurt ligt) wil gaan fietsen, wil op een veilige en snelle manier zijn fiets transporteren. Maar hoe krijg je je fiets dan op de plaats van bestemming? Je kunt je fiets met de trein of in de kofferbak van je auto vervoeren. Vaak duur of omslachtig, om nog maar te zwijgen over eventuele schade die kan ontstaan. Beter is het om van een goede fietsendrager gebruik te maken. Met de juiste fietsendrager neem je probleemloos je mountainbike, racefiets, stadsfiets of elektrische fiets overal mee naar toe. Natuurlijk ook erg handig voor die heerlijke fietsvakantie in het buitenland.
Waarom een fietsendrager kopen?
Als je een fietsendrager aanschaft, kun je je fiets(-en) overal eenvoudig naar toe vervoeren. Dat betekent dat je niet alleen in je eigen omgeving kunt fietsen, maar overal in Nederland en daarbuiten. Op vakantie geen vreemde fietsen huren, maar direct van je eigen fiets gebruik maken. Dankzij een fietsendrager kun je op de mooiste plekjes fietstochten maken of lekker trainen.
Met een fietsendrager neemt je fiets geen kostbare ruimte in je auto in beslag. Het op- en afladen is een stuk eenvoudiger ten opzichte van vervoer van je fiets in de kofferbak van de auto. Bij kleinere modellen auto’s steekt de fiets altijd buiten de auto. Daarnaast kunnen zowel je auto maar ook je fiets beschadigen. Het voorwiel demonteren is een eventuele optie, maar vaak moeten de voorremmen na het in elkaar zetten opnieuw worden afgesteld.
Van een smerige, modderige fiets in je kofferbak, word je bovendien niet echt blij.
Fietsendrager kopen? Houd hier rekening mee
Nu je overtuigd bent van de vele voordelen van een fietsendrager en je een fietsendrager wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Maar wat is nu de beste fietsendrager?
Type fietsendrager
De beste fietsendrager (die het beste bij jou past) is namelijk een combinatie van de mogelijkheden van je auto en het soort fiets(-en) die je hebt. Heeft jouw auto geen trekhaak? Dan komen alleen dakdragers of achterklepdragers in aanmerking.
Wat voor soort fiets wil je vervoeren? Sportfietsen, zoals mountainbikes en racefietsen, zijn meestal relatief licht van gewicht. Die kunnen eventueel ook met een dakdrager worden vervoerd.
Elektrische fietsen zijn daarentegen erg zwaar en kunnen niet met elke fietsendrager worden vervoerd. Je komt hiervoor meestal bij een trekhaakdrager uit. Let bij aankoop goed op de draagkracht en het eigen gewicht van de trekhaakdrager en de maximale kogeldruk.
Eisen aan fietsendrager
Hoewel de meeste fietsen op de meeste fietsendragers passen, zijn er uitzonderingen. Om kinder- en damesfietsen te vervoeren, is soms een adapter nodig, die tussen het stuur en de zadelpen wordt bevestigd.
Zorg dus dat het van tevoren duidelijk is aan welke eisen je nieuwe fietsendrager moet voldoen, welk soort fiets(-en) je ermee wilt vervoeren en welk type fiets. Ook het aantal fietsen dat je (maximaal) gaat vervoeren is van invloed op de keuze van een fietsendrager.
Compact
Omdat een fietsendrager, wanneer je die niet gebruikt, wel wat ruimte in beslag neemt, is het kiezen van een opvouwbare fietsendrager een goed idee. Een compact opgevouwen fietsdrager neemt minder ruimte in beslag. Een opvouwbare fietsendrager is duurder dan een standaard fietsendrager. Sommige dragers hebben wieltjes, waardoor je ze na het opvouwen eenvoudig kunt verplaatsen.
Welke merken fietsendragers zijn er?
Er zijn verschillende merken fietsendragers. De bekendste twee merken zijn Thule en Pro User Diamant. Naast de merken Pro User Diamant en Thule zijn er nog verschillende andere fietsendragers. Wil je zeker zijn van goede kwaliteit dan kan je het beste een van de twee bekendste merken kiezen.
Wat voor soorten fietsendragers zijn er en hoe gebruik je ze?
Om een overwogen keuze voor de beste fietsendrager te kunnen maken, is het goed om te weten dat er drie verschillende type fietsendragers zijn. Hieronder hebben we de drie verschillende op een rijtje gezet.
Fietsendrager voor op de trekhaak
Trekhaakdragers zijn het meest populair. Ze zijn gebruiksvriendelijk en je kunt je fiets(-en) er eenvoudig opzetten. Houd er wel rekening mee dat een trekhaakdrager de achterklep van je auto blokkeert, tenzij je een kantelbare trekhaakdrager aanschaft.
Omdat een trekhaakdrager in het algemeen ook de kentekenplaat en de achterlichten blokkeert, moet die van verlichting zijn voorzien en ruimte voor een kentekenplaat hebben.
Op de trekhaak staat de maximale kogeldruk meestal aangegeven met “max vertical load”. Meestal wordt die al bereikt met een fietsendrager met twee fietsen. Overschrijdt deze maximale kogeldruk niet. Weeg de fiets(-en) en informeer naar het eigen gewicht van de trekhaakdrager.
Fietsendrager voor op het dak
Bij het ontbreken van een trekhaak, kan een dakdrager uitkomst bieden. Door je fiets(-en) op het dak te vervoeren, neemt je fiets geen kostbare ruimte in je auto in beslag. De installatie van een dakdrager is doorgaans eenvoudig. Dakdragers zijn doorgaans wat goedkoper in aanschaf dan een trekhaakdrager. Je achterlichten en kentekenplaat blijven goed zichtbaar.
De meeste dakdragers zijn echter maar voor het vervoer van een fiets geschikt en er moeten meestal eerst twee dwarsbalken op het autodak worden gemonteerd. Verder kan het best zwaar zijn om je fiets op het dak te plaatsen. De meeste dakdragers zijn niet geschikt voor een e-bike vanwege het grote gewicht. Sommige autodaken kunnen een zware belasting qua gewicht niet aan. Houd daar rekening mee.
Fietsendrager voor op de achterklep
Een derde mogelijkheid is een achterklepdrager. Een goed alternatief bij het ontbreken van een trekhaak of wanneer de fietsen wettelijk gezien meer uitsteken dan toegestaan
De fiets wordt alleen aan het frame aan de drager vastgemaakt, je kunt de wielen eventueel demonteren.
Dit type fietsdrager is over het algemeen goedkoper dan een trekhaakdrager.
Niet alle achterklepdragers zijn voor alle type auto’s geschikt en de draagkracht is meestal beperkt tot 15 kilo. Fietsen mogen maximaal 20 centimeter aan beide kanten van de auto uitsteken.
We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van wat de beste fietsendragers zijn, welke soorten er zijn en waar je op kunt letten als je er een wilt aanschaffen. Heb je nog vragen of opmerkingen na het lezen, laat dan gerust een reactie achter hieronder.