7x beste kleine kloofbijlen van 2023

Eerder schreven al een artikel over de beste kloofbijl. In dit artikel gaan we in op de kleine kloofbijl, wat de beste zijn, welke soorten er zijn er waar je rekening mee kunt houden als je er een wilt kopen.

Na het lezen van dit artikel ben je goed geïnformeerd en op basis daarvan kun je gelijk de juiste keuze maken.

De 7 beste kleine kloofbijlen van 2023

Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal aspecten. Hierbij kan je denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.

Door naar deze aspecten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien. We nemen je hieronder mee in de 7 beste kleine kloofbijlen, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog. Welke kloofbijl lijkt jou het beste?

Let op: sommige van de onderstaande producten zijn in verschillende varianten te verkrijgen. Klik hiervoor even op “bekijk” om de juiste kleine kloofbijl te vinden.

Wat is een kleine kloofbijl?

Voor we meer kunnen vertellen over de zoektocht naar een kleine kloofbijl en waar je zoal op moet letten, is het natuurlijk erg belangrijk dat je eerst wat wat zo’n bijl is. Het gaat om een stuk gereedschap dat gebruikt wordt voor het kloven of hakken van hout in verschillende afmetingen.

Op het eerste zicht lijkt zo’n bijl op een ander type, maar er zijn wel een aantal typische kenmerken:

  • Een kloofbijl heeft een zware kop
  • Een kloofbijl begint smal en wordt breder, dichter bij het handvat
  • De unieke vorm maakt kloven gemakkelijker met dit type bijl

Steeds meer halen mensen een kleine kloofbijl in huis. Dat heeft vooral te maken met het feit dat traditionele open haarden en zelfs tuinkachels erg populair zijn! Een kleine kloofbijl is lekker compact en dus makkelijk op te bergen in huis.

kleine kloofbijl

De belangrijkste voordelen van een kleine kloofbijl

Wat maakt een kleine kloofbijl nu eigenlijk beter dan een gewone bijl als je hout wilt kloven? De voordelen werden hierboven al een beetje duidelijk gemaakt, maar hier gaan we er wat dieper op in.

Een kloofbijl is zwaar

Kloofbijlen zijn relatief zwaar, waardoor je ze gemakkelijker gebruikt voor het kloven van grote houtblokken. Het eigen gewicht van de bijl helpt immers om momentum te creëren tijdens het zwaaien. Het gewicht bij een kleine kloofbijl scheelt nogal. Deze is niet zo heel zwaar als de kloofbijlen met een lange steel.

Perfect voor het maken van een mooie kloof

Daarbij is een kleine kloofbijl iets minder scherp dat standaard bijlen. Waarom? Omdat het voornaamste doel van zo’n bijl is om een brede kloof te slaan in het hout, die dan kan dienen als beginpunt bij het verder splijten van het houtblok.

Gemakkelijk te hanteren

Ten slotte is dit type bijl relatief gemakkelijk te hanteren door zijn unieke opbouw. Zoals gezegd is een dergelijke bijl zwaar aan de kop, maar iets lichter dicht bij de steel of het handvat. Ook is dat handvat op die manier gevormd dat je zelfs bij langdurig gebruik niet snel pijn krijgt in je handen, polsen of armen.

Wil je een kleine kloofbijl kopen? Houd hier rekening mee

Wil jij ook een kleine kloofbijl kopen om zelf je hout te hakken en te kloven? Lees dan snel verder voor de beste tips en belangrijke factoren:

Het gewicht van de bijl

In de eerste plaats is het belangrijk dat je een kleine kloofbijl zoekt die precies het goede gewicht heeft. Zware modellen zijn geschikt als je regelmatig hele dikke houtblokken wilt kloven van een houtsoort met een hoge dichtheid.

Aan de andere kant is een lichtere bijl dan weer iets beter als je er flexibeler mee wilt kunnen omgaan en niet al te grote en dikke blokken hout bewerkt. Tijdens je online zoektocht is het gewicht van de bijl doorgaans aangegeven in de productinfo. Ook is het een goed idee om de bijl in het echt eens uit te proberen, zodat je zeker weet dat hij niet te zwaar of te licht is.

De lengte van de bijl

Nog een belangrijke factor: de lengte van de kloofbijl. Een kleine kloofbijl is lekker compact en gemakkelijker op te bergen of mee te nemen. Ideaal voor tijdens het kamperen, zo kan je een kleine kloofbijl eenvoudig meenemen in een wandelrugzak.

De grootte van de kop

Vervolgens kies je best een kloofbijl met een kop van het juiste formaat. Er bestaan tal van korte kloofbijlen die een brede kop hebben, waarmee je gemakkelijker dik hout bewerkt.

De scherpte van de bijl

Het kloven van hout is zwaar werk, dat hoeven we de doorsnee vakman of tuinier zeker niet te vertellen. Het is dan ook belangrijk dat de kop van de bijl scherp genoeg is. Waarom? Omdat het dan een stuk gemakkelijker is om door die eerste, dikke laag hout te breken, waardoor ook de rest vlotter gaat.

Een scherpe kloofbijl is op die manier een goede hulpmiddel voor zij die regelmatig hout kloven. Hoe vaker je de bijl gebruikt, hoe sneller het blad bot zal worden. Regelmatig onderhoud is dus van belang, maar zorg er in de eerste plaats voor dat je een scherpe bijl aankoopt.

Dit is trouwens ook van belang omdat je de bijl dan na elke klap gemakkelijker uit het hout krijgt, aangezien de wrijving tussen het metaal van de kop en het hout zelf kleiner is. Een dubbel voordeel dus.

kleine goede kloofbijl

Hoe gebruik je een kloofbijl en waarmee rekening houden?

De juiste kleine kloofbijl vinden is een belangrijke eerste stap, maar zodra je die in huis hebt gehaald, moet je hem natuurlijk ook nog juist leren gebruiken. Hieronder een duidelijk stappenplan om het werk lichter, doeltreffender en veiliger te maken:

1. Neem de bijl met één hand vast aan het uiteinde van de steel
2. Strek je arm
3. Zet de kop van de bijl op de voorste rand van het houtblok dat je wil kloven

Op die manier heb je de juiste beginpositie voor het kloven gevonden

4. Haal de bijl gecondoleerd naar boven, met de snede naar voren gericht
5. Zwaai de bijl nooit helemaal naar achteren om je rug te sparen
6. Laat de bijl naar voren vallen op het houtblok en zak hierbij goed door je knieën

Herhaal deze stappen keer op keer om snel zelfs de dikste houtblokken veilig en moeiteloos te kloven!

Wat voor soorten kleine kloofbijlen zijn er?

Ook niet onbelangrijk om te weten als je een kleine kloofbijl zoekt? Er zijn verschillende types op basis steel en kop.

Hieronder vind je ten slotte meer info over de verschillende opties:

Materiaal steel

Een kleine kloofbijl kan bestaan uit verschillende soorten stelen. Zo zijn er stelen van hout en kunststof. Daarnaast hebben sommige stelen zelfs een speciale ergonomische handgreep. Erg prettig als je langere tijd gaat kloven.

Materiaal kop

Naast het materiaal van de steel kan de kop ook uit verschillende soorten materiaal bestaan. Zo kan de kop gemaakt zijn van staal, carbon of fiber. Het ene materiaal is scherper dan de ander. Goed om van te voren te bepalen wat voor type hout je gaat kloven zodat je weet welke kop de juiste voor je is.

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van wat de beste kloofbijlen zijn, welke soorten bijlen er zijn en waar je op kunt letten als je er een wilt aanschaffen. Heb je nog vragen of opmerkingen na het lezen, laat dan gerust een reactie achter hieronder.

Plaats een reactie