10x beste kloofbijlen van 2024

Ben je op zoek naar een bijl om hout mee te kloven? Een goede kloofbijl is dan onmisbaar. In dit artikel gaan we in op de beste kloofbijlen, wat voor soorten er zijn en waar je rekening mee kunt houden als je er een wilt kopen.

Na het lezen van dit artikel ben je goed geïnformeerd en op basis daarvan kun je gelijk de juiste keuze maken.

De beste 10 kloofbijlen van 2024

Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal aspecten. Hierbij kan je denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.

Door naar deze aspecten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien. We nemen je hieronder mee in de 10 beste kloofbijlen, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog. Welke kloofbijl lijkt jou het beste?

Let op: sommige van de onderstaande producten zijn in verschillende varianten te verkrijgen. Klik hiervoor even op “bekijk” om de juiste kloofbijl te vinden.

Onze keuze voor de beste 3 kloofbijlen

Na het zien van bovenstaande kloofbijlen heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze keuze voor de beste 3 kloofbijlen.

Kloofbijl van Work Plus – beste goedkope kloofbijl

De kloofbijl van Work Plus is de beste goedkope kloofbijl uit bovenstaand rijtje. Deze kloofbijl is geschikt voor het kloven van dik hout. Dit kan de bijl makkelijk doen doordat die 1 kg weegt. De achterkant van de bijl is als voorhamer te gebruiken om keggen in het hout te slaan of een andere bijl uit het hout te redden.

De lengte van de lemmet is 15 cm en de lengte van de houten steel is 43 cm.

Kloofbijl X11 van Fiskars – beste kleine kloofbijl

De beste kleine kloofbijl is de bijl van het merk Fiskars. Deze bijl heeft een keilvormig gesmeden bijlkop. Met deze kleine kloofbijl kan je snel en effectief kloven van kleine boomstammen en brandhout. De X11 heeft een kunststof steel.

Het gewicht van de bijlkop is 840 gram en het totale gewicht is 1075 gram. De totale lengte van de kloofbijl met steel is 44 cm.

Kloofbijl X27 van Fiskars – beste kloofbijl met lange steel

Ben je op zoek naar een kloofbijl met een langere steel? Dan heb je aan de X27 een goede. Dit is, volgens ons, de beste kloofbijl met lange steel. Met deze lange kloofbijl kan je extra grote stammen kloven die een diameter hebben van meer dan 30 cm. Het totale gewicht van de kloofbijl is 2560 gram, dit maakt het een zware bijl.

Wat is een kloofbijl?

Voor we meer kunnen vertellen over de zoektocht naar een goede kloofbijl en waar je zoal op moet letten, is het natuurlijk erg belangrijk dat je eerst wat wat zo’n bijl is. Het gaat om een stuk gereedschap dat gebruikt wordt voor het kloven of hakken van hout in verschillende afmetingen.

Op het eerste zicht lijkt zo’n bijl op een ander type, maar er zijn wel een aantal typische kenmerken:

  • Een kloofbijl heeft een zware kop

  • Een kloofbijl begint smal en wordt breder, dichter bij het handvat

  • De unieke vorm maakt kloven gemakkelijker met dit type bijl

Steeds meer halen mensen een kloofbijl in huis. Dat heeft vooral te maken met het feit dat traditionele open haarden en zelfs tuinkachels erg populair zijn!

kloofbijl

De belangrijkste voordelen van een kloofbijl

Wat maakt een kloofbijl nu eigenlijk beter dan een gewone bijl als je hout wilt kloven? De voordelen werden hierboven al een beetje duidelijk gemaakt, maar hier gaan we er wat dieper op in.

Een kloofbijl is zwaar

Kloofbijlen zijn relatief zwaar, waardoor je ze gemakkelijker gebruikt voor het kloven van grote houtblokken. Het eigen gewicht van de bijl helpt immers om momentum te creëren tijdens het zwaaien.

Perfect voor het maken van een mooie kloof

Daarbij is een kloofbijl iets minder scherp dat standaard bijlen. Waarom? Omdat het voornaamste doel van zo’n bijl is om een brede kloof te slaan in het hout, die dan kan dienen als beginpunt bij het verder splijten van het houtblok.

Gemakkelijk te hanteren

Ten slotte is dit type bijl relatief gemakkelijk te hanteren door zijn unieke opbouw. Zoals gezegd is een dergelijke bijl zwaar aan de kop, maar iets lichter dicht bij de steel of het handvat. Ook is dat handvat op die manier gevormd dat je zelfs bij langdurig gebruik niet snel pijn krijgt in je handen, polsen of armen.

Kortom, de voordelen van een kloofbijl zijn divers. Zeker als je op zoek bent naar een type bijl dat perfect is voor het kloven van kleine of grote blokken hout, doe je met dit model een goede investering.

Wil je de beste kloofbijl kopen? Houd hier rekening mee

Wil jij ook een goede kloofbijl kopen om zelf je hout te hakken en te kloven? Lees dan snel verder voor de beste tips en belangrijke factoren:

Het gewicht van de bijl

In de eerste plaats is het belangrijk dat je een kloofbijl zoekt die precies het goede gewicht heeft. Zware modellen zijn geschikt als je regelmatig hele dikke houtblokken wilt kloven van een houtsoort met een hoge dichtheid.

Aan de andere kant is een lichtere bijl dan weer iets beter als je er flexibeler mee wilt kunnen omgaan en niet al te grote en dikke blokken hout bewerkt. Tijdens je online zoektocht is het gewicht van de bijl doorgaans aangegeven in de productinfo. Ook is het een goed idee om de bijl in het echt eens uit te proberen, zodat je zeker weet dat hij niet te zwaar of te licht is.

De lengte van de bijl

Nog een belangrijke factor: de lengte van de kloofbijl. Dit is vooral een kwestie van comfort, aangezien een groter persoon doorgaans meer controle heeft over een lange bijl. Aan de andere kant is een korter model dan weer iets gemakkelijker op te bergen of mee te nemen.

Houd ook rekening met het momentum dat je creëert als je zo’n bijl gebruikt. Hoe langer de bijl, hoe meer energie het kost om hem omhoog te zwaaien, maar hoe meer kracht je wel achter elke slag kan zetten.

De grootte van de kop

Vervolgens kies je best een kloofbijl met een kop van het juiste formaat. Er bestaan heel lange bijlen met een kleine kop om kortere stukken hout te kloven. Daartegenover vind je ook tal van korte kloofbijlen die juist een brede kop hebben, waarmee je gemakkelijker dik hout bewerkt.

De scherpte van de bijl

Het kloven van hout is zwaar werk, dat hoeven we de doorsnee vakman of tuinier zeker niet te vertellen. Het is dan ook belangrijk dat de kop van de bijl scherp genoeg is. Waarom? Omdat het dan een stuk gemakkelijker is om door die eerste, dikke laag hout te breken, waardoor ook de rest vlotter gaat.

Een scherpe kloofbijl is op die manier een goede hulpmiddel voor zij die regelmatig hout kloven. Hoe vaker je de bijl gebruikt, hoe sneller het blad bot zal worden. Regelmatig onderhoud is dus van belang, maar zorg er in de eerste plaats voor dat je een scherpe bijl aankoopt.

Dit is trouwens ook van belang omdat je de bijl dan na elke klap gemakkelijker uit het hout krijgt, aangezien de wrijving tussen het metaal van de kop en het hout zelf kleiner is. Een dubbel voordeel dus.

goede kloofbijl

Hoe gebruik je een kloofbijl en waarmee rekening houden?

De beste kloofbijl vinden is een belangrijke eerste stap, maar zodra je die in huis hebt gehaald, moet je hem natuurlijk ook nog juist leren gebruiken. Hieronder een duidelijk stappenplan om het werk lichter, doeltreffender en veiliger te maken:

1. Neem de bijl met één hand vast aan het uiteinde van de steel
2. Strek je arm
3. Zet de kop van de bijl op de voorste rand van het houtblok dat je wil kloven

Op die manier heb je de juiste beginpositie voor het kloven gevonden

4. Haal de bijl gecondoleerd naar boven, met de snede naar voren gericht
5. Zwaai de bijl nooit helemaal naar achteren om je rug te sparen
6. Laat de bijl naar voren vallen op het houtblok en zak hierbij goed door je knieën

Herhaal deze stappen keer op keer om snel zelfs de dikste houtblokken veilig en moeiteloos te kloven!

Wat voor soorten kloofbijlen zijn er?

Ook niet onbelangrijk om te weten als je een goede kloofbijl zoekt? Er zijn verschillende types op basis van formaat. We hebben al een aantal typische kenmerken gegeven van de kloofbijl en waarop je moet letten als je er een koopt.

Hieronder vind je ten slotte meer info over de verschillende opties:

Kleine kloofbijl

Met een kleine kloofbijl hak je gemakkelijk kleine houtblokken als brandstof voor je open haard, een kampvuur of een vuurkorf met één hand. De meeste modellen in die categorie wegen ongeveer een kilogram en zijn dan ook gemakkelijk te hanteren, op te bergen en mee te nemen.

Middelgrote kloofbijl

Als je vaak houtblokken klooft van zo’n 20 tot 30 centimeter dik, neem je best een middelgrote kloofbijl. Deze types zijn doorgaans tweehandig te gebruiken, waardoor je er dus ook wat meer kracht op kunt zetten.

Het voordeel van zo’n middelgrote bijl is dat hij erg flexibel is, hoewel je voor het kloven van hele grote houtblokken natuurlijk wat meer tijd nodig hebt. Perfect voor wie op een betrouwbare en veilige manier ook iets dikkere houtblokken voor de open haard wil kunnen kloven.

Grote kloofbijlen

Ten slotte bestaan er ook grote kloofbijlen, die geschikt zijn voor het bewerken van dikke houtblokken van meer dan 30 cm doorsnee en zelfs boomstammen. Ook wegen deze modellen een stuk zwaarder, waardoor ze meer kracht vereisen maar ook gemakkelijker door zware houtblokken heen geraken.

Houd er wel rekening mee dat zo’n grote kloofbijl over het algemeen niet gemakkelijk mee te nemen is vanwege zijn zware gewicht en grote lengte. Dat maakt het de ideale oplossing voor industrieel gebruik of thuis, maar minder goed voor op reis.

Gebruik je bovenstaande tips bij de zoektocht naar de beste kloofbijl? Dan vind je snel precies de bijl die je nodig hebt. Het resultaat is dat je veiliger, efficiënter en sneller hout klooft!

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van wat de beste kloofbijlen zijn, welke soorten bijlen er zijn en waar je op kunt letten als je er een wilt aanschaffen. Heb je nog vragen of opmerkingen na het lezen, laat dan gerust een reactie achter hieronder.

Plaats een reactie